Sakal ve Bıyık Ekimi; ailesel faktörler, genetik yapı, kazalar ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle yüzünün belirli bölgelerinde sakal çıkmayan ya da eksik çıkan kişilerin, daha düzgün görünen sakallara kavuşmasını sağlamak amacıyla, donör alandan alınan greftlerin, sakal çıkmayan bölgelere nakledilmesidir. Yaklaşık 2- 3 saat süren sakal ekimi operasyonları, 24 yaşından sonra genel sağlık durumu yerinde olan herkese yapılabilen mikro cerrahi bir operasyondur.
Tüm Operasyonlarımız Steril Hastane Ortamında Ameliyathane Şartlarında ve Doktor Kontrolünde yapılmaktadır. Acısız ağrısız teknoloji ve son sistem sağlık araç gereçleri kullanmaktayız.
Sakal ekimi lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için operasyon esnasında herhangi bir acı hissedilmez. Yüz ve ense bölgenizdeki kökler yetersiz ise, vücudun farklı yerleri de donör bölge olarak kullanılabilir. Ekilecek kök sayısına göre yaklaşık 2 – 3 saat süren bir operasyondur. Cilt üzerindeki kanallar 0,6 – 0,7 mm çaplarındaki “micro punch” adı verilen iğnelerle açılır. Bu sayede operasyon izi oluşmaz.
Saç ekiminde olduğu gibi, sakal ekimi sonrasında da hastanın hastanede yatmasına gerek olmaz. İkinci haftadan sonra uzayan sakal, makasla kısaltılabilir. Yine ikinci haftadan sonra şok dökülme denilen olay gerçekleşmektedir. Şok dökülme sonrasında ekilen sakalın tamamı 4 – 8 ay arasında çıkar. Operasyondan sonra, köklerin bulunduğu yere tutunabilmesi için, sakal tıraşının 1 ay sonra yapılması tavsiye edilir.
Sakal ve bıyık ektirmeye karar veren kişinin öncelikle muayene olması ve sakal dökülmesi yaşıyorsa bunun nedenini öğrenmesi gerekir. Sakal ekimi yaptıracak kişilerin, genel sağlık durumunun da yerinde olması gerekmektedir. Sakal oluşumu, kimi erkeklerde ergenlikle birlikte başlarken, kimi erkeklerde sakal oluşumu ileri yaşlarda başlayabilmektedir. Bu sebeple, sakal ektirmek isteyen kişilerin, bir kaç istisna durum haricinde, 24 yaşını geçmiş olması beklenir. Burada önemli olan hastanın, gerçekten o bölgede köselik ya da seyreklik yaşıyor olmasıdır. Erken yaşlarda sakalının çıkmadığını ve çıkmayacağını düşünerek ekim yaptırmak isteyen kişiler, oldukça dikkatli karar vermeli, köselikten emin olmadan sakal ektirmemelidir.
Muayene ve sakal ekimi planlaması gerçekleştirilir. Sakal ekim için gerekli muayeneyi gerçekleştirdikten sonra ekim planlaması çerçevesinde hangi bölgeye kaç greft ekim yapılacağına ve bu kıl köklerinin toplanacağı donör alana karar verir. Operasyon öncesi çeşitli tahlil ve tetkikler için hastaya kan testi yapılır. Sakal ekimi operasyonu öncesi hastanın sağlık durumunun kontrol edilebilmesi için kan testi ve çeşitli tetkikler gerçekleştirilir. Lokal anestezi yapılarak greftlerin toplanacağı donör alan uyuşturulur. Sakal ekimi operasyonuna geçmeden önce, greftlerin toplanacağı donör bölge anestezik ilaçlar yardımıyla uyuşturulur. Operasyon korkusu ya da iğne korkusu yaşayan kişiler sedasyon uygulamasından yararlanılmaktadır.
Lokal anestezinin etki edebilmesi için 15-20 dk beklenmesi gerekmektedir. Greftler FUE yöntemi sayesinde tek tek toplanır. Sakal ekiminde de en yaygın olarak kullanılan yöntem FUE yöntemidir. Fue yönteminde micromotor cihazı yardımıyla gevşetilen greftler, tek tek toplanır ve ekim yapılacak olan bölgeye nakledilmek üzere hazırlanır. Bu işlem, toplanacak greft miktarına göre 1-2 saat sürebilmektedir. Toplanan greftlerin yerleştirilmesi için kanal açma işlemi gerçekleştirilir. Greftlerin toplanmasının ardından daha önce belirlenen alana, greftlerin yerleştirilebilmesi için mikro delikler açılır. Bu deliklerin çapı yaklaşık bir greft kadardır.
Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.
Aşağıdaki iletişim formunu doldurarak bize bilgilerini gönderebilirsiniz.